8 Nisan 2014 Salı

2. Abdülhamid'in 113 Yıllık Petrol Haritası

Hepimizin arkadaşlarımızla bile bir araya geldiğimizde konuştuğumuz bir konu vardır; Türkiye'de petrol çıkıyor mu, çıkıyorsa nerelerde? Bu sorunun cevabını aslında 2. Abdülhamit 113 yıl önce vermiş bizlere. Elbette bazıları bunu görmemizi, görsek bile üzerine gitmemizi yüz yıldan fazladır engellemiş ve daha ne kadar engelleyecekler acaba. Bu denli önemli bir kaynağı, ki günümüzde akan kanların birçoğu bunun içindir, kim yada kimler bizden uzak tutmaya çalışıyor?
Önce Abdülhamid'in haritasına bir göz atalım. Cevabı zaten haritada yer alan noktalarla bugünkü durumu karşılaştırdığımızda alacağız. Hazine-i Hassa'dan, yani kendi cebinden verdiği para ile Alman maden mühendisi Paul Groskoph ve Habib Necip Efendi başkanlığında bir ekip oluşturarak Anadolu topraklarındaki petrol yatakları için bir araştırma yapılmasını istemiştir. 22 Ekim 1901'de araştırma raporu Abdülhamid'e sunulmuş ve ilginç sonuçlar çıkmıştır. Araştırma sonucunda petrol yatağı olan bölgelerin günümüzdeki durumlarını ele alarak yorumlayalım.
Sözkonusu haritada petrolün en yoğun olduğu bölgeler Herekol, Cudi ve Gabar bölgeleri. Bu bölgelerin isimlerini televizyonlarda ve gazetelerde en çok terör olayları ile anıldığında duyarız. Cudi'de Çatışma, Gabar'da hain Pusu! Hayır. Buralar bölgenin en yoğun petrol yataklarıdır. Birileri bu topraklar üzerinde huzur, barış ve güvelik gelmemesi için elinden geleni yapmakta ve bu konunun akıldan bile geçmemesini istemektedir. Terör ile anılan diğer bölgelerden bazılarına da göz atalım, sizdeki çağrışımlarına lütfen dikkat edin. Habur, Cizre, Bismil, Botan Çayı, Hakkari, Diyarbakır. Terör, şehit, silah, kan...
3 Şubat 2014 tarihinde Siirt Valisi Ahmet Aydın'ın yaptığı açıklamanın bir kısmını olduğu gibi aktarıyorum; "Bölgede 100 yılı aşkın süredir yürütülen petrol arama çalışmaları çok büyük can kayıplarına neden oldu. Daha önce bölgede araştırma yapan Türk mühendisi ölü bulundu. Petrol yataklarının en yoğun olduğu Herekol, Gabar ve Cudi dağında terör olayları yaşanıyordu. Türkiye'de ve özellikle bölgede yabancı güçler petrolün çıkarılmaması için aktif rol oynuyordu."
Aynı günün bir başka haberi. Siirt'in Eruk ilçesi Ziraat Odası Başkanı Metin Sayın'ın açıklaması. Onu da olduğu gibi aktarıyorum; "1974 yılında çıkarılan Petrol Kanunu ile yabancılara petrol arama izni verildi. ABD ve İngilizler bölgede petrol arama çalışmaları yaptı. Açılan kuyuları 'petrol yok' diyerek kapattılar. O dönem ilçemizde açtıkları kuyunun beş yüz metre uzağında petrol bulundu.
ABD ve güdümündekilerin kontrolünde bulunan ve yanıbaşımızda olan Kerkük, Musul, Süleymaniye gibi bölgelerde dünyanın en kaliteli ve en yoğun rezervleri bulunurken, birkaç kilometre ileride, bizim topraklarımızda "petrol yok" diyerek kuyuları kapatanlar ile terörü besleyen, araştırma yapan Türk mühendislerini öldürenler aynı kişilerdir.
Abdülhamid'in 113 yıl önce oluşturduğu haritada yer alan ve topraklarımız dışında kalan her yerde petrol çıkarılmaktadır. Ya Abdülhamid geleceği gören bir devlet adamıydı ya da attığı tutan çok şanslı biri. Lütfen özellikle yabancı kaynaklardan sözkonusu harita ile ilgili çıkan haberlere göz atın. Tamamına yakını, haritanın şuan sınırlarımız içinde bulunan bölgelerin yerleşim yeri olarak işaretleneceğine, "yanlışlıkla" petrol yatağı olarak işaretlendiğini söylemektedir. Dikkatsiz mühendisler ve dikkatsiz padişah. Selam ile...

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder